19. 8. 2019

Opět nepořádek a bezdomovci - otevřená výzva

Zasadil

dnes jsem v 5.30 na nouzovém (únikovém, severním) schodišti na Moskevské 1464 nalezl komfortní bezdomáčský obývák s příslušenstvím, je tom nejméně několik dní. Dokonce tam s nimi někdo bojuje (tj. koresponduje – úklidová firma? nebo někdo z vlastníků? – viz příloha) a docílil jejich vyjádření, že dneska (kterého dneska?), resp. do neděle (do které neděle?) to tam vyklidí (co to znamená „vyklidí“?). Bezdomáče jsem na místě nenašel. Nezastihl jsem ani nočního strážného. Na to schodiště asi moc nechodí, pokud vůbec.

Cca před týdnem jsme s p.Pomazalem vyhodili jednu velmi mladou dvojici z 2.patra. Museli to tam i uklidit. Na otázku, jak se dostali dovnitř odpověděli, že je tam pustil přítel, který v domě bydlí. Věci, které dnes vidím na místě v 10.patře mi napovídají, že je to možná tatáž dvojice.

V každém případě požaduji od správní firmy dnes do 12 hodin vyklidit a zlikvidovat ten pelech, zkontroluji si to tam.

V období po rekonstrukci obytných pater je až s podivem, jak se zhoršil stav nouzových schodišť na Moskevské i na Uzbecké. Ač nemají sloužit k větrání domu, někteří vlastníci je tak využívají – okna pak zůstávají otevřena a dveře v mnohých patrech zůstávají nezamčené. Přívalové deště pak dělají své.

Stejně tak bezdomovci. Do domu se nějak dostanou (někdo je pustí) a pak projít nezamčenými dveřmi na schodiště je už malý problém (ale i tam je snad někdo pouští – nějaký přítel? – slyšel jsem to od nich nejednou ). Kde konají hygienu je otázka, a tak se nouzová schodiště stávají nejen jejich příbytkem, ale i jejich záchodem.

Požaduji, aby noční a domovní služba i správní firma tyto prostory kontrolovala, při zjištění bezdomáčů nevstupovat do konfliktu, ale vyžádat asistenci městské policie. Pobyt těchto osob je nejen bezpečnostním, ale i (možná zejména) hygienickým rizikem.

Vlastníky pak žádám, aby, když už na nouzovém schodišti kouří nebo větrají, aby ta okna po sobě zavírali a dveře zamykali. Všichni můžeme vidět, co s tím pak ty přívalové deště, holubi a bezdomáči, kteří se tak dostávají dovnitř, udělají. A také, aby tam neodkládali nepotřebné věci a části nábytku – je to starý zlozvyk, který se opět rozmáhá. To by nám hasiči netolerovali – a je to pod pokutou. Budeme to kontrolovat a nálezy zveřejňovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *