28. 4. 2013

VŠEDNÍ PŘÍBĚH – JEDEN Z MNOHÝCH

Zasadil

Neděle 28.4.2013, 8,57 hod.
Před mříží u popelnic (Uzbecká) stojí zaparkovaná „maxi“dodávka Ford SPZ 3AB 5760. Mezi ní a domem je napěchované popelářské auto, po každé straně má tak 5 cm. Popeláři vyprošťují popelnice a manipulují je k svému autu. Jde to s obtížemi, ale jde to. Kupodivu ani nenadávají, jsou asi zvyklí na leccos. Jejich řidič je machr, má to v ruce. A tak nedošlo ani k žádné škodě. Popeláři odjíždějí.

Docela nedávno se to tak ale docela nepovedlo – na stejném místě popeláři citelně „ometli“ jedno jiné rozměrnější auto zde parkující. Byl z toho problém pro všechny zúčastněné a řešila ho Policie ČR.

Dveře do domu Uzb 1463 jsou otevřené dokořán, raménko zavírače je „odborně“ vysazeno. Inu, šikovnost nejsou žádné čáry. Asi po 15 minutách přijíždějí z domu dva pánové s růdlem a vezou skříň. Ptám se, zda dodávka je jejich. „Ano“. Představím se jménem a funkcí ve výboru SVJ, omluvím se, že obtěžuji a připomínám, že jejich dodávka právě způsobila problém popelářům.

Pán opáčí „to jsem jediný, kdo se tu stěhuje?“ Vysvětluji, proč také není úžasné, že dveře do domu zůstávají bez dozoru dokořán otevřené. Požádal jsem o sdělení jeho jména. „To vám neřeknu“, zněla odpověď. Odcházejí pro druhou várku, ale dveře za sebou již zavírají. Jméno jsem se tedy nedověděl, nicméně vím, který byt v 8NP Uzbecká 1463 se stěhoval.

V 10.30 se jdu podívat znovu. Dodávka je pryč a dveře do domu jsou zavřené. Přesto je kontroluji. Raménko zavírače je vsazeno zpět do lišty shora na dveřích, ale jak jinak, mimo kluzný kámen, do kterého správně patří.

Takhle se podařilo již dříve zničit lištu na dveřích v 0NP na Moskevské.

Nasadil jsem raménko tak, jak má být a bylo hotovo. Vlastně se vůbec nic nestalo, bylo to v pohodě, ani jsem nemusel na šití hlavy, jako o velikonocích.

Mimo to je hlášeno ještě vykopnutí dveří od NP na Vršovické 1462 a vykopnutí skla ve dveřích mezi popelnicemi a výtahy na Vršovické 1461. Nic zvláštního, takový „normální“ víkend. Jeden z mnohých …

Na sanaci následků vandalizmu jsme v roce 2012 vynaložili 406 326 Kč. V domech se vykrádají sklepy, krade se požární vybavení, ničí se výtahy, zámky a dveře, zdi nám zdobí sprejeři. Přitom nikdy nikdo nikoho neviděl. Umím si představit co s tím, ale stojí to peníze …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *