5. 10. 2018

Vydrží nám zase 32 let?

Zasadil

Ano, řeč je o společných částech domů – chodby, stěny, stropy, prostory před výtahy, dveře do chodeb …
Opravy a rekonstrukce na Uzbecké jsou hotovy, na Moskevské se dokončují, na Vršovickou se chystáme v příštím roce. Jejich původní provedení nám, pravda, nikoli v úžasném stavu – vydrželo 32 let.
Například na Uzbecké od převzetí díla uběhly teprve 4 měsíce a o jeho další osud je nutno se už teď obávat.
Nejzdatněji si zatím vedou sousedé na 17. patře. Silně znečištěné lino před výtahy způsobem neznámým (ale čůrali tam už i psi), na stěnách u výtahů jsou šlápoty (asi děti?), dveře do chodby jih (nové od r. 2016) jsou rozštípané, zámek zničený… avšak asi nezůstanou dlouho sami a otázka zní, co s tím.
Varianty jsou čtyři:

  1. průběžně čistit a opravovat, jako by se nechumelilo – a hradit to ze společných peněz. Nebudou to malé náklady. O to méně peněz zůstane na jiné opravy.
  2. Čistit a opravovat na žádost vlastníka, odpovědného za znečištění a škody – tak by to mělo být – ale jak se známe, nikdo se k tomu nepřizná a sousedé nevidí a neslyší (nebudou si přece dělat problémy).
  3. Čistit a opravovat, náklady rozepsat na všechny vlastníky na patře – otázkou je vymahatelnost úhrad (v některých SVJ se to tak ale dělá)
  4. Nechat to být (a zajišťovat jen běžný úklid) – jak si kdo ustele, tak si lehne. Za 32 let udělat zase generální opravu v celém domě, jako to děláme teď.

Vážení sousedé, je to náš společný problém, co Vy na to?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *