27. 6. 2019

Nevylévejte rostlinné oleje do odpadu

Zasadil

Vyléváním použitého oleje do odpadů se ucpávají odpadní potrubí i v našich domech. Nyní byl takto vytopen na Uzbecké byt ve třetím patře odpadem z kuchyní sousedů z vyšších pater. Postižený byt byl devastován a vznikla v něm  veliká škoda.

Proto jsme pro Vás stáhli z internetu:

Likvidace použitých olejů rostlinných
Nejjednodušším, bohužel nejméně vhodným, a přesto nejčastějším způsobem likvidace je vylití do odpadu či kanalizace. Pokud rostlinné oleje likvidujete tímto způsobem, počítejte s postupným zanášením kanalizace a všech potrubí. Tuky v kanalizaci urychlují korozi, ucpávají čerpadla i další zařízení.

Likvidace použitých olejů jedlých
Pokud tedy rostlinné oleje nepatří do dřezu, záchodu ani kanalizace, jak s nimi ekologicky nakládat? Stačí použitý olej postupně shromažďovat do PET lahve, po naplnění pečlivě uzavřít a následně vyhodit do popelnice. Do kontejneru určeného na plastový odpad lahev s olejem hodit nesmíme. Doporučujeme k uskladňování použitého rostlinného oleje používat právě PET lahve, které jsou pevné a snadno se uzavírají. Naprosto nevhodné jsou igelitové sáčky či papírové obaly. Při vylití do popelnice by došlo k úniku oleje na chodník, protože jsou kontejnery na odpad vybaveny otvory ve dnu.

Pokud vám po smažení zbyla mastná pánev, kterou je třeba očistit, před namočením do dřezu setřete vrstvu tuku papírovým ubrouskem. Ten velkou část oleje vsákne a do odpadu se tak dostane jen minimální množství. Olejové ubrousky můžete následně běžným způsobem vyhodit do popelnice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *